covid-19 

E91607A3-5816-4388-B9E2-7EAB19EC3A89.jpeg

Chorafakia er et lite sted uten trengsel eller altfor mange turister.  De lokale er flinke til å følge smittevernsreglene, og da vi besøkte villaen i jul 2021 følte vi oss svært trygge. For vår del var det mest stressende å få tatt tester i tide og holde oss oppdatert på skiftende krav i forkant av turen.  Så da vi endelig var på plass var det en befrielse! Dagene som turist i Chorafakia er avslappende og fine. Du må huske munnbind når du skal handle på den lokale butikken eller i apoteket, ellers er det ikke krav til munnbind - siden feks matserveringen på de ulike restaurantene og strendene er utendørs. 

Vi var også noen turer i storbyen Chania, og her økte trengselen etterhvert som flere og flere turister kom til øya. Her brukte vi munnbind også ute i gatene om trengselen var stor.  Og etterhvert unngikk vi havneområdet som pleier å være veldig fullt av folk.Det kan også være en ide å reservere bord på din favoritt-restaurant, så er dere raskt på plass på en tid på døgnet det pleier å være mange folk ute i gatene.

Alt i alt går det an å ha fantastiske dager på Kreta til tross for covid, og med få og enkle grep kan du både kose deg og minimere risikoen for smitte.

Registrering før innreise til Hellas

PLF- passenger locator form (registrer deg minimum dagen før innreise til Hellas) - link.

Dette kan du også gjøre via appen Visit Greece, som kan være nyttig å ha gjennom oppholdet.

I Hellas

Ute i offentligheten

Husk å følge generelle og lokale smitteråd og vær nøye med håndhygienen. Bruk alltid munnbind innendørs (butikker, kafeer osv), også utendørs om du ikke kan holde sosial avstand. Følg med på smittesituasjonen; den kan endre seg raskt. Last ned appen Visit Greece med mye nyttig informasjon. 

I boligen

Villaen rengjøres grundig mellom hver reservasjon, og rengjøringen skjer hyppigere enn før. Villaen er også utstyrt med Antibac, sterile hansker og eget covid first aid kit, i tillegg til vanlig førstehjelpsutstyr.

Offentlig transport

Redusert tilbud.  Sjekk tider for buss Stavros-Chania her (2. rute på side 2)
 

Covid testing

 I løpet av oppholdet eller i forbindelse med hjemreisen kan det være fornuftig/påkrevd å teste seg for covid. Sjekk hva slags testtype som er påkrevd og hvor lang tid før avreise du kan ta testen.  De to beste alternativene er -

  • gratis antigen hurtigtest ved Chania "town hall". Åpent alle dager mellom kl 09 og 17 - se kartet over for hvor town hall er. Ingen bestilling, bare å møte opp og stille seg i kø. Si ev ifra om du trenger reiseattest, så får du denne 10-15 minutter etter at testen er tatt. Husk å ta med ID om du trenger attest. Husk munnbind i køen!  Svært praktisk for reisende til feks Norge, hvor testen kan tas maks 24 t før avreise.

  • PCR test til 35 euro ved det lokale apoteket i Chorafakia.  Avtal tidspunkt for testing i god tid. God løsning om PCR-testen kan være tatt 48-72 timer før avreise.

Hjemreise

Følg med på restriksjoner og krav i landet du skal reise til - innreiseskjemaer, krav til testing (type og gyldighet) og karantene-bestemmelser. Bruk gjerne DENNE siden for å undersøke gjeldende krav. Her registrerer du hvor du reiser fra og til, ev transit, bosted og nasjonalitet - så listes relevante krav/restriksjoner opp. 

Mange land krever negativ covid-test før hjemreisen starter - se over for hvordan du enkelt kan gjøre dette. 

visit greece.jpg
covid - town hall.png