top of page
Kopi av agia triada 1.jpg

Agia Triada

Et vakkert, gammelt kloster, med nydelig hage og utsalg av oljer, vin mm.  

AGIA TRIADA

Nydelig kloster som bør besøkes - unik atmosfære med bl.a. vakker arkitektur og farger, frodige og nydelige blomster i klosterhagen og mange katter. Munkene ved klosteret produserer og selger bl.a. økologisk olivenolje, eddik, vin, såper mm.  

Stedet ligger mellom Chorafakia og flyplassen, under 10 minutters kjøretur fra villaen. 

Besøkende bør kle seg respektfullt - feks skjørt/bukse som går til knærne og tildekkede skuldre.

Åpningstider, tentative;

Sommer, daglig 08:00 - solnedgang

Vinter, daglig: 08:00-14:00 og 16:00 - solnedgang
Inngang: 2 € (gratis opp til 18 år).

APTERA

Den gamle minoiske byen Aptera har vært både mektig og rik. Den kan bare sammenliknes med gamle Kydonia, nær dagens Chania by, og gamle Knossos, nær hovedstaden Heraklion.

Aptera hadde samlet enorme rikdomer fra handel. Byen var sannsynligvis det mest fremtredende handelssenteret i det gamle, minoiske Kreta. Mange av innbyggerne var skipseiere og handelsmenn, og det meste av handelen foregikk sjøveien.

Aptera hadde sin egen mynt, som avbilder guden Zevs eller en kvinne på den ene siden, og en gammel soldat på den andre. Byen hadde to havner, Kissamos og Minoa, som ligger i dagens Kalives og Marathi. Aptera produserte også bronse og jern, og eide den eldste kjente gruven i Europa, den gamle Verekinthos gruven som ligger nært dagens Malaxa.

Den minoiske byen hadde en befolkning på mer enn 20.000 mennesker, hvorav ca 5000 var borgere og resten av innbyggerne var slaver.

Området ligger nydelig til i høyden over Souda-bukta, like ved Kalives.

Du kan bestille omvisning eller ta dette som en fin biltur og se på severdighetene på egen hånd.  Få med deg det svært godt bevarte amfiteatret, og test lydforholdene når du på steinhellen i midten av teateret.

Les mer om Aptera her 

 
KATHOLIKO

Et av de eldste klosterene på Kreta, grunnlagt av St John the Hermit i midten av det 11. århundret. Kjør til Gouverneto-klosteret (Kretas eldste kloster, fra det 5. århundre) og gå derfra på opparbeidet sti i fantastisk terreng.  Etter 20-30 minutters gange kommer du til de imponerende klosterruinene. Går du ned til sjøen kan du ta deg en forfriskende bad før du starter på oppoverbakkene tilbake til Gouverneto.

Klosteret Gouverneto er i drift, og kan besøkes.  Til høyre ser du en plakat med åpningstider (NB - vi garanterer ikke at disse er gyldige). 

Dette klosteret ligger også i nærområdet, i fjellene bak Agia Triada-klosteret.  

Kjør mot Agia Triada-klosteret, ta til venstre utenfor porten ved klosteret og følg humpete og svingete vei opp til Gouverneto-klosteret. Herfra går du gjennom klosterhagen og følger stien mot Katholiko.  

CHANIA
Den pittoreske byen Chania er den nest største byen på Kreta (etter Heraklion), med nesten 90.000 innbyggere. I Chania er store deler av de venetianske og osmanske monumentene bevart - gamlebyen og den venetianske havnen er nesten intakt.

Chania antas å være bygget på tuftene av den minoiske Kydonia.  Kreta og Chania er påvirket av bysantisk, ventiansk, og osmansk kultur og byggeskikk. Kreta ble frigjort fra tyrkerene i 1898 og inngikk i union med Hellas i 1913.  Chania spilte også en viktig rolle i utfallet av kampen mot tyskerne i andre verdenskrig, og byen var den siste europeiske byen som ble frigjort fra tyskerne i april 1945.

Noen av attraksjonene som er verdt å nevne er gamlebyen med bla den venetianske havnen med det vakre, gamle fyret, moskeen, stranden og promenaden ved Koum Kapi, verftene, det sentrale markedet (2023 stengt pga oppussing), St. Rocco katedralen, det nye arkeologiske museet i Chalepa, og stranden i Nea Chora-distriktet, Chanias gamle bydel har en utrolig sjarme med sine trange smug, historiske bygninger og gamle historie, et yrende liv med utallige restauranter og kafeer, interessante små butikker - og som alltid, fullt av elskverdige kretere!  Senk tempoet og ta inn over deg den magiske atmosfæren i byen.

Her er noen favoritt-spisesteder i Chania; 

Kafeer 

Boheme, The Jar, Sandbar

Restauranter

Oinopiio, Ginger Concept, Adespoto Music Taverna, Maiami, Fix, Tamam, To Stachi (veg.), Pulse (veg.), Magna Grecia (it.)

I høysesongen er gamle-byen og de typiske turiststedene åpent tidlig og sent.  Litt lenger opp fra havna er det siesta-stengt på ettermiddagen i lokale butikker, og stengt etter siesta på mandag og onsdag.  De store kjedebutikkene - Zara, HM, Stradivarius osv har ikke siesta-stengt.

For mer info om severdigheter etc - se denne nettsiden. 

IMG_5770_edited.png
aptera2.jpg
katholiko1.jpg
katholiko2.jpg
IMG_1331.JPG
chania2.jpg
bottom of page